Izobraževanje učiteljev - maj 2010

<<< Nazaj <<<

Člani Astronomskega društva Labod smo v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani izvedli program izobraževanja učiteljev in profesorjev.

V prvem, učilniškem delu, smo pripravili predavanja o teleskopih in opazovanju nebesnih objektov. Podrobno smo si ogledali, kako opazujemo in kakšne so lastnosti človeškega očesa. Nato smo se seznanili z različnimi teleskopi in montažami. Nazadnje smo naredili pregled čez vse objekte, ki jih lahko opazujemo na nebu in se seznanili z glavnimi značilnostmi opazovanja ter potrebno opremo.

Pedagoška fakulteta je učiteljem pripravila še nekaj drugih zanimivih predavanj na astronomsko tematiko, nato pa so imeli udeleženci delavnice priložnost izdelati kamero obskuro.

Po učilniškem delu smo se odpravili na opazovališče, kamor je vsak od učiteljev prinesel svoj teleskop. Sprva smo se naučili teleskope pravilo postaviti. Nato se je stemnilo in demonstratorji ADL smo učitelje seznanili z ozvezdji, ki jih lahko vidimo na nebu.

Nato smo se lotili opazovanja s teleskopi. Vsak učitelj je delal s svojim teleskopom, demonstratorji ADL pa smo vsem, ki so imeli težave pri upravljanju z napravami, pomagali. Tako se je vsak od učiteljev naučil postaviti svoj teleskop in ga začeti uporabljati. Različne tipe teleskopov - od Nexstarjev, do Skywatcherjev - in različne tipe montaž - od GPS Celestronovih pa do ekvatorialnih EQ6 - smo se naučili uporabljati, nastaviti na zvezde in z njihovo pomočjo opazovati objekte.

Na opazovališču je bilo 15 različnih teleskopov, kar je udeležencem delavnice predstavljalo odlično priložnost za izmenjavo raznovrstnih izkušenj pri uporabi opreme. Prav tako smo lahko pogledali skozi paleto različnih optičnih cevi. Tako smo si lahko ogledali različne prednosti in slabosti posameznih tipov teleskopov. Udeleženci so izmenjali tudi raznovrstne izkušnje pri uporabi dodatne opreme (okularji, adapterji, barlow, itd.). Na koncu smo se preizkusili tudi v osnovah astrofotografije.

<<< Nazaj <<<

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija