Astronomski izobraževalni tabor


Komu je namenjen

Astronomski izobraževalni tabor je namenjen osnovnošolcem, srednješolcem ali drugim organiziranim skupinam. Tabor poteka od petka do nedelje v enem od domov CŠOD - običajno je to Dom Medved na Medvedjem Brdu.

Tekom tabora se udeleženci seznanijo z astronomsko opremo, spoznajo različna področja astronomije, glavni del tabora pa predstavljajo opazovanja z zmogljivimi teleskopi.

Opazovanje nočnega neba

Ponoči se udeleženci naučijo orientirati po zvezdah, opazujejo ozvezdja, zvedo kaj o njihovem mitološkem ozadju in spoznajo takrat vidne asterizme. Z zmogljivim teleskopom si ogledajo dvozvezdja, opazujejo vidne planete, megličaste objekte (kopice, meglice, galaksije) ter zvedo značilnosti o teh objektih.

Opazovanje Sonca

Čez dan s posebnim teleskopom oziroma s posebnim filtrom za teleskop opazujejo Sonce in njegove vidne značilnosti kot so pege, granule ter prominence oziroma filamente. Seveda pa ne pozabimo na Sončni vzhod oziroma zahod, ko je Sonce še posebej lepo opazovati.

Delo na taboru

Tekom dneva s kreativnim delom spoznavajo astronomske teme kot so življenje zvezd, meteorji, kometi, asteroidi, zgradba Sončevega sistema, galaksije, kopice ... Vsaka skupina tudi izdela praktičen projekt kot na primer: camera obscura, 3D model določenega ozvezdja, Sončev sistem v merilu, sončno uro, model Sončevega in Luninega mrka, model Luninih men, domač planetarij ... V nedeljo pred kosilom s pomočjo plakatov in maket predstavijo kaj so tekom tabora raziskovali.

Neastronomski program

Med taborom potekajo tudi spoznavne in družabne igre v okviru neastronomskega programa (NAP), organizirani sprehodi in različne igre z žogo na igrišču zraven doma.

Kontakt

Martin Čokl
ait@adl.si
martin.cokl@gmail.com
040/ 772 - 706

Podporniki

Program podpirata in sofinancirata Mestna občina Ljubljana in ŠOU v Ljubljani! Za podporo se obema iskreno zahvaljujemo!

Evalvacija AIT

Stran za evalvacijo.

Pretekli Astronomski izobraževalni tabori

2012:
OŠ Kašelj in OŠ Ledina, Kranjska Gora, oktober 2012
OŠ Zalog, Medvedje Brdo, april 2012
OŠ Predoslje, Medvedje Brdo, april 2012
OŠ Venclja Perka, Medvedje Brdo, marec 2012
OŠ Jožeta Moškriča, Vojsko, januar 2012
2011:
OŠ Milana Šušteršiča, OŠ Stična, Čebelica, november 2011
OŠ Kašelj
OŠ Božidarja Jakca, OŠ Simona Jenka, Čebelica, oktober 2011
Državna srednja šola s slovenskim učnim jezikom Srečko Kosovel, Medved, april 2011
OŠ Stična in OŠ Milana Šuštaršiča, Čebelica, marec 2011
OŠ Simona Jenka, Medved, februar 2011
Waldorfska OŠ, Medved, januar 2011
2010:
OŠ Božidarja Jakca - Medvedje Brdo 2010
OŠ Venclja Perka - Medvedje Brdo 2010
Medvedje Brdo 2007
Kurešček 2006

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija