Spoznajmo nebo in zvezde

Spoznajmo nebo in zvezde (SNZ) je projekt organiziranih vodenih opazovanj nočnega neba za skupine (osnovne in srednje šole, študentje, podjetja, taborniki in druge organizirane skupine). Zvezdnato nočno nebo nam pričara raznovrstne prizore, ki jih ponuja vesolje. Da vso pestrost resnično doživimo in občudujemo, si moramo vzeti čas in oditi pod nočno nebo.

Uvodno predavanje

Na željo skupine pripravimo uvodno predavanje na teme, ki jih najdete na naslovu: tematska predavanja, ali na poljubno vnaprej dogovorjeno temo. Po predavanju pa se odpravimo na opazovanje nočnega neba.

Potek opazovanja

Opazovanje poteka v dveh sklopih – ozvezdja in opazovanje s teleskopi. Vsako skupino vodi izkušen demonstrator Astronomskega društva Labod. Celoten program traja 2 do 3 ure oz. v skladu z dogovorom. Opazovanja so podprta s sodobno in zmogljivo astronomsko opremo (teleskopi).

Sklop Ozvezdja

Glavni del tega sklopa je spoznavanje ozvezdij. Izkušeni demonstratorji Astronomskega društva Labod vam bodo pokazali ozvezdja, ki so tisto noč vidna na nebu. Spoznavamo, zakaj pravzaprav ozvezdja potrebujemo in kako so nastala. Spoznamo se z osnovami orientacije po zvezdah, naučimo se razločiti med zvezdo in planetom, če imamo srečo vidimo tudi utrinke in si poskušamo pojasniti, kako do njih pride. Večina ozvezdij je grškega izvora, zato se bomo oprli na grško mitologijo ter spoznali, kakšne zgodbe, mite in legende nam pripovedujejo nekatera ozvezdja.

Sklop Teleskopi

V sklopu teleskopi se bomo še bolj poglobili v temno nebo in spoznali megličaste objekte. Ogledali si bomo kopice, meglice in galaksije, ter obenem spoznali značilnosti teh objektov. Ogledali si bomo planete, ki bodo tisto noč vidni na nebu: Venero in njene mene, Mars, Jupiter, na katerem opazimo pasove ter v bližini štiri največje lune, Saturn s prstani, Uran in Neptun. Če bo na nebu Luna, nam opazovanje skozi teleskop pokaže veliko podrobnosti: vidimo kraterje, razpoke, morja (temni predeli Lune) in celine (svetli predeli). Zvezde so v večini primerov združene v sistem dveh ali več zvezd. Najbolj poznano dvozvezdje sta zagotovo zvezdi Mizar in Alkor v Velikem vozu. Nekaj dvozvezdij bomo pogledali s prostim očesom in nato še skozi teleskop. Ob vsem tem pa bomo spoznali še, kako deluje teleskop.

KONTAKT

Martin Čokl
martin.cokl@gmail.com
040/772-706

PODPORNIKI

Program podpirata in sofinancirata Mestna občina Ljubljana in ŠOU v Ljubljani! Za podporo se obema iskreno zahvaljujemo!

Evalvacija SNZ

Stran za evalvacijo.

Izvedena opazovanja SNZ

Stran v posodabljanu, podatki bodo kmalu osveženi.

OŠ Polje, 21. november 2013
OŠ Ledina, 2. oktober 2013
SNZ v kraju Kuzma, avgust 2013
OŠ Dobrepolje, 14. junij 2013
Srednja šolo za oblikovanje in fotografijo, junij 2013
OŠ Rovte, 19. december 2012
ČMC Črnuče in Šiška, 30. oktober 2012
OŠ Milana Šušteršiča in OŠ Stična, 5. oktober 2012
OŠ Venclja Perka, 25. september 2012
Taborniki - Rod srnjak Logatec, Kamp Nadiža, 9. julij 2012
Skupina otrok iz Reteč, Srednji vrh nad Gozd Martuljkom, 7.julij 2012
OŠ Dobrepolje, Dobrepolje, 15. junij 2012
OŠ Janka Modra, Ljubljana, 8. junij 2012
OŠ Kašelj, Ljubljana, 18. maj 2012
OŠ Dobrepolje, Dobrepolje, 11. maj 2012
OŠ Spodnja Idrija, Medvedje Brdo, 11. maj 2012
OŠ Vide Pregarc, Ljubljana, 25. april 2012
Društvo Sonček iz Ilirske Bistrice, Debeli rtič, 31. marec 2012
Taborniki - Rod srebrnih krtov, Idrija, 22. 3. 2012
OŠ Janka Modra, 6. 5. 2011
Zasebna skupina ljudi iz Ljubljane, 1. 4. 2011
Taborniki - Rod jezerska ščuka, 25. 3. 2011
OŠ Vransko, 17. 1. 2011

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija