Delni Sončev mrk 20. marec 2015


Delni Sončev mrk leta 2011.
Foto: Janez Kos

V petek 20. marca 2015 bo Luna potovala točno pred Soncem in nam tako zakrila pogled na del njegove ploskve. V Ljubljani bomo prvi stik med Soncem in Luno ter s tem začetek mrka lahko začeli opazovati ob 9. uri in 31 minut, ob 11. uri in 52 minut pa bo Luna končala svoj prehod preko Sončeve ploskve. Največjo fazo mrka pričakujemo ob 10. uri in 40 minut, ko bo Luna zakrila 68% premera Sonca (60% njegove površine), kar je zelo podobno mrku, ki smo ga lahko opazovali leta 2011, ko je zakrila 75% premera Sonca. Čeprav pri nas ne bomo deležni popolnega mrka, si ta dogodek splača ogledati in narediti kakšno zanimivo fotografijo.

V primeru jasnega vreme bodo na večih lokacijah v Sloveniji organizirana javna opazovanja delnega Sončevega mrka. Z nami si ga lahko ogledate od 9h do 12h na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Delni Sončev mrk bodo lahko spremljali po celotni Evropi, severni Afriki in delu Azije. Za ogled popolne faze tokratnega mrka pa se je potrebno odpraviti na Atlatnski ocena med Islandijo in Škotsko, kjer ozek pas popolnega mrka prečka kopno le na Ferskih otokih in otočju Svalbard.


Prehod sence, ki jo Luna ob mrku meče na Zemljino površje. Avtor: NASA

Varno opazovanje:
Pri opazovanju Sonca s prostim očesom moramo poskrbeti za ustrezno varnost, saj nam neposreden pogledv v Sonce lahko trajno poškoduje vid. Opazovanja se vedno lotimo z uporabo ustreznih zaščitnih filtrov, od katerih je najprimernejša Mylar folija iz kateri si lahko sami izdelamo filter za teleskop ali preprosta očala za opazovanje Sonca.
Druga zaščitna sredstva kot so očala in zadimljeno steklo nam močno zatemnijo Sonce vendar vseeno prepuščajo velike količine nevarnega UV in IR sevanja, katerega naše oko sploh ne zazna a ga vseeno močno poškoduje.

Fotografiranje mrka:
Tudi pri fotografiranju se držimo enakih pravil kot pri opazovanju s prostim očesom ali teleskopom. Vedno, še pred začetkom fotografiranja, pred odprtino objektiva postavimo ustrezen zaščitni filter, in šele nato lahko začnemo s fotografiranjem,

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija