Delavnice v Četrtnih mladinskih centrih v Ljubljani 2013 - 2. del

V jesenskih mesecih smo člani AD Labod izvedli delavnice v Četrtnih mladinskih centrih Šiška in Črnuče.

Iz ČMC Črnuče so nas povabili k sodelovanju pri praznovanju njihovega 3. rojstnega dne. V ta namen smo pripravili več različnih aktivnosti. Skozi teleskop smo si najprej ogledali nam najbližjo zvezdo Sonce, nato pa smo ga obrnili še proti Zemljinemu edinemu naravnemu satelitu Luni. Ugotovili smo, da je kraterje in morja na Luni mogoče opazovati tudi podnevi in ne samo ponoči.

Problema potovanja po vesolju smo se lotili z izdelavo vodnih raket, izdelanih iz odvečnih plastenk, ki kot pogonsko snov uporabljajo vodo pod pritiskom. Tega smo v plastenki povečali s pomočjo zračne tlačilke. Tako napolnjene rakete pa smo nato izstrelili iz prej pripravljenega izstrelišča.

Foto: Klemen Čotar, Urška Poje.

Pri delavnici opazovanja Lune v ČMC Šiška nam je nekoliko ponagajalo spremenljivo jesensko vreme, zato smo si razmere v Osončju ogledali kar v notranjih prostorih centra. Izdelali smo modele objektov Sonca, Zemlje in Lune. Z njihovo pomočju smo raziskovali, kako nastanejo mene, mrki in plimovanje ter se spraševali, ali Luna res vpliva na človekovo počutje.

Delavnice je financiral Javni zavod Mladi zmaji Mestne občine Ljubljana.

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija