Observatoriji Roque de los Muchacho - La Palma


Model otoka La Palma. Foto: Matic Smrekar.

V notranjosti otoka La Palma, Španija se nahaja okrogla veriga gorskih vrhov Caldera de Taburiente. Notranjost verige na prvi pogled spominja na velik udarni krater, v resnici je vulkanskega izvora in je nastala s sesedanjem tal zaradi izpraznitve prostorov pod njo, kjer se je prej nahajal magma. Najvišji izmed vrhov Roque de los Muchachos sega do višine 2426 m, na robu katerega se nahaja razgledna točka. Od tu imaš odprt pogled na celotno verigo Caldere, katere skoraj navpične stene se zaključujejo globoko pod tvojimi nogami. Stene so obarvane v različnih živih oranžnih odtenkih, na dnu pa se razprostirajo zeleni borovi gozdovi, nepozaben pogled, ki te čisto prevzame za nekaj časa. Seveda pa to ni edini razlog zakaj bi se tja odpravila skupina astronomov.

Vrh najvišje gore je že nekaj časa poznan kot lokacija z zelo ugodnimi atmosferskimi pogoji, kar je vodilo v izgradnjo kompleksa večih observatorijev Observatorio del Roque de los Muchachos (ORM). Le kdo si ne bi želel od blizu ogledati delovanja teh ogromnih konstrukcij in preživeti opazovalne noči med njimi. Naš prvotni namen je bil preživeti vsaj kakšno noč v njihovi neposredni bližini. S tem namenom smo že nekaj mesecev pred odhodom od upraviteljev želeli pridobit dovoljenje za nočno opazovanje med teleskopi, kar pa ni ravno lahko izvedljivo. Območje observatorijev je ponoči strogo zaprto za zunanje obiskovalce. Obenem je takrat prepovedana vožnja s prižganimi lučmi in uporaba ročnih laserjev.


Področje observatorijev ORM. Foto: Javor Kac.

Odločeni, da si observatorije vseeno pobližje ogledamo, smo se med njih odpravili že drugi dan na otoku. Med vsemi impresivnimi inštrumenti na vrhu gore smo se natančneje seznanili z notranjostjo in zunanjostjo naslednjih observatorijev.

Dvojčka MAGIC
Isaac Newton
William Herschel
Gran Telescopio Canarias

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija