Delavnice v Četrtnih mladinskih centrih v Ljubljani 2013 - 1. del

Člani AD Labod smo maja in junija izvedli delavnice v Četrtnih mladinskih centrih Šiška in Črnuče. V vsakem centru smo imeli dva sklopa delavnic, en sklop pa nas čaka še v jeseni.

V prvem sklopu smo izdelali vodne rakete – plastenke smo preoblikovali s pomočjo tršega papirja in lepilnega traku, jih nato napolnili z vodo ter s pomočjo zračne tlačilke spustili v zrak in tako spoznavali zakonitosti potovanja v Vesolje.

V drugem sklopu smo se posvetili naši zvezdi – Soncu. Ogledali smo si ga skozi teleskope, ki so bili za tako opazovanje primerno zaščiteni, izdelali spektroskop s katerim smo opazovali komponente Sončeve svetlobe, poskusili zakuriti ogenj s pomočjo povečevalnega stekla ter si izdelali očala, s katerimi je bilo mogoče varno opazovati Sonce.

Foto: Andrej Dvornik, Klemen Čotar, Maruša Mole in Urška Poje.

Prva delavnica je potekala v ČMC Šiška, kjer smo izdelali vodne rakete. Med izdelovanjem raket, so se nam pridružili še prostovoljci iz Francije, ki so izdelali rakete okrašene s Francosko zastavo. Tako smo v tekmi za Vesolje tudi mednarodno sodelovali. Pri spuščanju raket v parku med bloki smo privabili še nekaj mlajših otrok, njihovih staršev in starih staršev, ki so z začudenjem opazovali naše rakete.Izdelovanje raket.

Prvi spust.

Velikokrat si pri spustu rakete ...

... popolnoma premočen.

Nekatere poletijo zelo visoko.

Raketo nastaviš na izstrelišče in jo napolniš z zračno tlačilko.

Pri izstrelitvah so pomagali tudi najmlajši.

Včasih raketa izbere tudi kakšno nenavadno pot.

Enako delavnico smo nato izvedli še v ČMC Črnuče, kjer pa je delavnica potekala med prireditvijo Dan sosedov, zato smo izdelovanje raket preselili na trato pred mladinskim centrom. Zanimanje za izdelovanje in spuščanje raket je bilo tako še večje, pridružili so se nam še radovedni mimoidoči, ki so z veseljem poprijeli za škarje in lepilo in izdelali svoje rakete. Tudi letos nam je streha sosednjega gasilskega doma vzela kakšno raketo.Izdelovanja smo se lotili kar zunaj.

Mimoidoči so pokazali kar veliko zanimanja za polete v Vesolje.

Najmlajši potrebujejo malenkost pomoči.

Na varni razdalji od rakete.

Včasih je blizu ...

… še preblizu.

V drugem sklopu smo opazovali Sonce. Na delavnici v ČMC Črnuče nam je nekoliko nagajalo vreme - nebo je bilo polno oblakov, ki so vsake toliko prekrili ali celo zakrili Sonce. S pomočjo povečevalnega stekla smo z veliko potrpežljivosti zakurili list papirja, pogled skozi teleskop pa je očaral tudi mimoidoče, ki so si skupaj z nami z zanimanjem ogledali Sončeve pege in izbruhe, ki so bili ta dan še posebno zanimivi.Izdelovanje očal za opazovanje Sonca.

Prerisovanje.

Igranje s senco.

Opazovanje Sonca skozi solarni teleskop.

Sonce kar pripeka.

Pridružili so se nam tudi študentje na praksi v mladinskem centru.

Še malo pa bo zagorelo.

Tudi skozi solarno folijo je možno opazovati Sonce.

Lepše vreme nam je bilo naklonjeno med delavnico v ČMC Šiška. Sonce smo si lahko ogledali v vsej njegovi lepoti, si naredili očala za varno opazovanje, s pomočjo povečevalnih stekel pa smo uspeli zakuriti kar nekaj odpadnih papirjev. Preizkusili smo tudi spektroskop iz kartonske škatle in CD ploščka.Takole izgledajo dokončana očala.

Včasih je potrebna tudi pomoč pri dizajnu.

Koncentracija na višku.

Nabralo se nas je kar nekaj.

Tudi najmlajši radovedno pokukajo skozi okular.

Suha trava zelo rada zagori.

Delavnice je financiral Javni zavod Mladi zmaji Mestne občine Ljubljana.

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija