Srečanje Alpe Adria 2013

V italjanskem mestecu Talmassons je tudi letos potekalo srečanje astronomov iz alpsko-jadranske regije - Alpe Adria 2013. Na povabilo organizatorja smo se srečanja udeležili večja ekipa AD Labod in predstavili nekaj svojih aktivnosti.

Foto: Jure Atanackov & Matic Smrekar.

Srečanje se je začelo s pozdravom organizatorjev, Lucio Furlanetto in Paolo Corelli.

Sledilo pa je predavanje o trenutno najbolj problematični obliki javne nočne razsvetljave - svetilih LED. Za tem so prišle na vrsto predstavitve raziskovanja, izobraževanja in drugih aktivnosti različnih astronomskih združenj iz Hrvaške, Italije, Slovenije in Srbije.

Ekipa AD Labod smo sprva predstavili paleto naših izobraževalnih, okoljevarstvenih in raziskovalnih aktivnosti ter naš trudi pri popularizaciji znanosti. Nato smo pripravili predavanje o meritvah atmosferskega seeinga z metodo DIMM. Nazadnje pa smo pokazali še trudi in rezultate visokoresolucijske planetarne astrofotografije.

Zadnjega dela programa (predstavitev 50 cm teleskopa in zadnjih predavanj) ekipa AD Labod ni mogla poslušati, saj smo morali na pot nazaj proti Ljubljani. Organizatorju se iskreno zahvaljujemo za vabilo in gostoljubje! Se vidimo naslednje leto!

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija