Astronomska delavnica v Mladinskem centru Dravinjske doline

V sredo 8. avgusta 2012 smo člani AD Labod izvedli predavanje in delavnice v Mladinskem centru Dravinjske doline. Na predavanju smo spoznavali vesolje, nato pa smo izdelali očala za opazovanje Sonca, pogledali, kako nastanejo kraterji na Luni, izdelali vodne rakete in si na koncu ogledali še Sonce skozi teleskop.


Foto: Matic Smrekar.

Foto: Matic Smrekar.

Najprej smo pripravili predavanje o vesolju, kjer smo spoznali, kako je nastalo vesolje in zvezde, kakšne zvezde poznamo, sprehodili pa smo se tudi med planeti našega Osončja in se za trenutek ustavili še pri vesoljcih.

Po predavanju smo v bližnjem parku izdelovali očala za opazovanje Sonca iz Mylar folije. Pokazali smo tudi, zakaj bi bilo opazovanje Sonca brez zaščite nevarno za naše oči - s pomočjo povečevalnega stekla nam je namreč uspelo zanetiti ogenj.
Nato smo v posodo z moko in tanko plastjo kakava metali večje in manjše kamne ter tako ponazorili, kako nastanejo kraterji na Luni. Sledila je izdelava vodnih raket, ki so nas v vročem poletnem dnevu lepo osvežile. Za konec pa smo si skozi teleskop ogledali še nam najbližjo zvezdo - naše Sonce.


Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija