Delavnice v Četrtnih mestnih centrih Črnuče in Šiška - 1. del

Člani AD Labod smo konec maja in v juniju izvedli delavnice v Četrtnih mladinskih centrih Šiška in Črnuče. V vsakem centru smo imeli dva sklopa delavnic, dva sklopa pa nas čakata še jeseni.

V prvem sklopu smo izdelali vodne rakete – plastenke smo preoblikovali s pomočjo tršega papirja in lepilnega traku, jih nato napolnili z vodo ter s pomočjo zračne tlačilke spustili v zrak.

V drugem sklopu smo se posvetili naši zvezdi – Soncu. Ogledali smo si ga skozi teleskope, ki so bili za tako opazovanje primerno zaščiteni, izdelali solarno pečico, poskusili zakuriti ogenj s pomočjo povečevalnega stekla ter si izdelali očala, s katerimi je bilo mogoče varno opazovati Sonce.

Foto: Andrej Dvornik, Klemen Čotar, Martin Čokl in Maruša Mole.

V prvem sklopu delavnic v ČMC Črnuče smo izdelali vodne rakete. Pri izstrelitvi smo morali paziti na dve oviri - visoko smreko in streho centra. Oboje smo uspeli zadeti, vendar smo raketo s pomočjo žoge na koncu le uspeli rešiti in jo ponovno izstreliti. Ob koncu delavnice nas je pregnala nevihta, sicer bi še naprej uživali v spuščanju raket, ki so z vsakim poiskusom letele višje.Izdelovanje raket.

Prvi spust.

Raketo nastaviš na podstavek ...

... in jo s pomočjo tlačilke napolniš zrakom, da odleti.

Vztrajamo, čeprav se približuje nevihta.

Ob prvih kapljah smo se skrili pod streho, najbolj pogumni pa so še vedno spuščali rakete.

Enako delavnico smo nato izvedli še v ČMC Šiška, kjer nas je na začetku pričakala nevihta, tako da smo imeli nekoliko več časa za oblikovanje raket. Pri spuščanju raket v parku med bloki smo privabili še nekaj mlajših otrok, njihovih staršev in starih staršev, ki so z začudenjem opazovali naše rakete.Leteči zmaj.

Raketa Palček.

Najprej naredimo raketi konico ...

... nato pa še stranska krilca.

Prvi polet prinese pomembno ugotovitev ...

... kdor stoji preblizu, bo moker :)

Mlajši obiskovalci.

Iz raket brizga voda, tako da je dežni plašč zelo dobra izbira :)

V drugem sklopu smo opazovali Sonce. Na delavnici v ČMC Črnuče nam je nekoliko nagajalo vreme - nebo je bilo polno oblakov, ki so vsake toliko prekrili ali celo zakrili Sonce. Kljub temu smo uspešno naredili solarno pečico, v kateri smo stalili čokolado. S pomočjo povečevalnega stekla smo z veliko potrpežljivosti na papirju naredili malo ožgano pikico, pogled skozi teleskop pa je očaral tudi mimoidoče, ki so si skupaj z nami z zanimanjem ogledali Sončeve pege in izbruhe.Prižiganje ognja s pomočjo povečevalnih stekel.

Opazovanje Sonca.

Izdelovanje očal.

Solarna pečica.

Zadnjo delavnico pred jesenjo smo izvedli zopet v ČMC Šiška. Vreme je tokrat le sodelovalo in tako smo si lahko ogledali Sonce v vsej njegovi lepoti, si naredili očala za varno opazovanje, s pomočjo povečevalnih stekel pa smo uspeli zakuriti list z drevesa, da se je iz njega kar pokadilo.Kurjenje ognja s pomočjo povečevalnih stekel.

Opazovanje Sonca.


Le kaj se zgodi s čokolado, če jo pustimo v solarni pečici?

Očala za opazovanje Sonca.

Očala za opazovanje Sonca z okraski :)

Delavnice je financiral Javni zavod Mladi zmaji Mestne občine Ljubljana.

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija