Javno opazovanje Vavta vas - VTISI

17. marca 2012 smo Astronomsko društvo Labod v sodelovanju z Občino Straža in OŠ Vavta vas organizirali javno opazovanje nočnega neba. Začeli s poljudnim astronomskim predavanjem v OŠ Vavta vas in ga nadaljevali na šolskem igrišču z opazovanjem nočnega neba.

Z obiskovalci smo si ogledali ozvezdja na nebu, obenem pa smo opazovali s teleskopi. Ogledali smo si meglice, kopice, galaksije in seveda planete Saturn, Jupiter, Venera in Mars.

Javnega opazovanja in predavanja se je udeležilo med 400 in 500 obiskovalci, ki so na prizorišče prišli tako iz Ljubljane, kot s Primorskega konca! Vreme nam je bilo naklonjeno. Vzdušje je bilo fantastično!

Za sodelovanje in vso pomoč pri izpeljavi in organizaciji se v AD Labod iskreno zahvaljujemo Občini Straža, OŠ Vavta vas in učiteljici Nataši Umek Plankar!

Spodaj je nekaj fotografskih vtisov iz opazovanja in predavanja. Foto: Jure Atanackov.
   


   


   


   


   
Po predavanju so prišla na vrsto opazovanja. Skupaj z obiskovalci smo opazovali tako ozvezdja s prostimi očmi kot planete, galaksije, kopice in meglice skozi teleskope. Zadnji obiskovalci so odhajali po 4 urah neprekinjenega opazovanja!
   


   


   


   


   

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija