Pritlikava nova SV ARI

2. Avgusta je Rod Stubbings poročal o izbruhu pritlikave nove SV ARI. Vizualno je opazil zvezdo 15. magnitude. Pritlikava nova je nazadnje izbruhnila novembra 1905, ko so jo tudi odkrili. O možnem izbruhu poročajo še leta 1943, vendar izbruh ni bil potrjen. Pritlikava nova je tipa SU UMa, kar pomeni, da sveti dlje kot klasične pritlikave nove (te svetijo le nekaj dni), med tem pa še varirajo v siju.

SV ARI opazujemo od 5. avgusta. Z opazovanji smo začeli na SMART-u, vendar smo lahko prve posnetke naredili šele nekaj dni po odkritju zaradi slabega vremena. Od takrat spremenljivko redno spremljamo, vendar smo zaradi njenega majhnega sija omejeni na skromno eno meritev na noč. Za natančnejše spremljanje hitrih variacij sija (trenutno nova kaže variranje z amplitudo okoli 0.3 magnitude in periodo 1.2 ure) bi potrebovali večji in hitrejši teleskop.SV ARI 5. 8. 2011 (levo) in 26. 8. 2011 (desno). Foto: Janez Kos.

Pritlikava nova je kataklizmična spemenljivka, sestavljena iz bele pritlikavke in spremljevalne zvezde. Na belo pritlikavko pada snov s spremljevalne zvezde, kjer se po določenem času nakopičen vodik vžge. Alternativna teorija pravi, da se pojavijo zgolj nestabilnosti v akrecijskem disku, ki povzročijo njegov kolaps. V obeh primerih dvozvezdje eksplozijo preživi in pojav se po nekem času ponovi.

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija