Preobrazba teleskopa SPX

Teleskop Orion Optics SPX250 f/6.3 smo malenkost predelali v želji, da bi bili rezultati snemanja planetov čim boljši (tako iz estetskega kot raziskovalnega stališča).

Teleskop smo oblekli smo v srebrno folijo, obenem pa mu namestili ventilator za primarnim zrcalom, ki ves čas piha zrak skozi cev. Na ta način smo dosegli, da se teleskop ne podhlaja, obenem pa da je v cevi manj turbolentnih tokov.


SPX250 pred in po preobrazbi.

Turbulence v cevi se običajno lepo vidijo na razostreni zvezdi. Počasne lise, ki se premikajo po zvezdi so tokovi v cevi. Vidimo tudi, kako močno deformirajo in spreminjajo obliko roba zvezde, ki bi sicer brez tokov moral biti lepo okrogel.

Spodnji filmi so sestavljeni iz dveh delov. Prvi del vsakega filma je posnetek defokusirane zvezde skozi SPX250 pri 8200 mm gorišča, pri čemer je SPX brez folije in ventilatorja po tem, ko je teleskop imel 2 uri časa, da se je ohladil na temperaturo okolice. Drugi del pa je razostrena zvezda, posneta skozi SPX oblečen v srebrno folijo, ki je imel vključen ventilator 1 uro. Filmi so posneti skozi različne filtre.

Brez filtra.

Rdeč filter.

Zelen filter.

Moder filter.

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija