Meritve seeinga

V aprilu in prvih dnevih maja smo imeli nekaj dobrih noči za opazovanje planetov z mirno atmosfero. Obenem smo preizkusili meriti seeing z metodo DIMM (differential image motion monitor). Metodo uporabljajo večji observatoriji kot je ESO.


Naše meritve seeinga z DIMM 25-cm f/4.7 Skywatcher Newtonom, 6. 5. 2011 med 00:00 in 00:30 UT, Medvedje Brdo. Software: http://www.alcor-system.com/us/DimmSoftware/index.html.

DIMM (Differential Image Motion Monitor) je metoda, kjer opazujemo dve sliki zvezde, ki naredita po atmosferi različno pot. To dosežemo z zaslonom z dvema luknjama pred teleskopom. Ker so celice zraka z različno optično gostoto navadno velike okoli 10 centimetrov, je potreben teleskop vsaj 20 cm premera, luknje na maski pa ne smejo biti prevelike. V našem primeru imata luknji premer 5 cm in sta 17 centimetrov narazen.


Takole je izgledalo merjenje seeinga in snemanje Saturna to noč na Medvedjem Brdu.

Ker mora biti slika v teleskopu v fokusu, je potrebno na eno od lukenj namontirati prizmo, ki odkloni enega od žarkov, drugače sta na kameri sliki zvezde preblizu skupaj, da bi ju ločili. Sama prizma sicer na meritev ne vpliva. Mi uporabljamo okrogle prizme premera 5 cm, debeline 2 milimetra z naklonom okoli 1.5 ločne minute. Program (http://www.alcor-system.com/us/DimmSoftware/index.html) meri razmike med obema slikama zvezde. Ti so lepo povezani s seeingom. Seeing nato izrazimo v ločnih sekundah (http://www.alcor-system.com/us/DimmSoftware/theory/DIMM%20theory.html).

Naprava DIMM je namenjena študiju seeinga v po različnih opazovalnih lokacijah.

Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija