Javno opazovanje nočnega neba - Preddvor, 2. 4. 2011

Astronomsko društvo Labod je v sodelovanju z občino Preddvor 2. aprila 2011 organiziralo javno opazovanje nočnega neba. Opazovanje je potekalo na Možjanci.

Začeli smo s poljudnim predavanjem o vesolju, sledilo pa je vodeno opazovanje ozvezdij. Nato smo se lotili opazovanja nočnega neba s teleskopi. Opazovanje je potekalo do 1h zjutraj, ko so se odpravili proti domu še zadnji, najbolj vztrajni obiskovalci.

Opazovanja se je udeležilo med 200 in 300 obiskovalcev. Največ navdušenja je zagotovo pobral Saturn, medtem ko nas je tekom uvodnega predavanja razsvetlil izjemno svetel, barvit in počasen meteor (viden na eni od spodnjih fotografij). Nekateri so preizkusili tudi fotografiranje galaksij, kopic in meglic skozi teleskop.

Spodaj je nekaj vtisov dogodka. Foto: Matic Smrekar & Janez Kos.Na prizorišče smo prišli ob Sončevem zahodu. Videl se je žarek sence Triglava.

   


Člani AD Labod med pripravo teleskopov.Med predavanjem je zasvetil svetel meteor, bolid, ki se ga vidi na tej fotografiji (med vejami drevesa).

   


   


   


   


   


Spoznajmo nebo in zvezde

Astronomski izobraževalni tabor

Slovenska astronomska revija