Sezamovo olje

Sezamovo olje je jedilno, začimbno olje, ki ga pridobivajo z stiskanjem semen Indijskega sezama. Indijski sezam izvira iz tropskih in subtropskih predelov Indije in je enoletna zelnata rastlina s posamičnimi, belimi do vinsko rdečimi cvetovi. Dva milimetra dolga semena vsebujejo 55% olja, ter so bogata z maščobami, beljakovinami in ogljikovimi hidrati.

Semena pomagajo v boju zoper zapeko, zmleti in pomešani z vodo pa zoper hemeroide. V Indiji izdelujejo izvleček tako, da semena povrejo v vodi in iz tekočine naredijo sredstvo, ki sproži menstruacijo ali poveča menstruacijski izcedek. Tudi kozmetična industrija izkorišča pozitivne lastnosti izvlečka rastline, saj deluje kot antioksidant, čistilo in regenerativno sredstvo.

Sezamovo olje prištevajo med vrhunska olja. O njegovi kakovosti priča tudi vzdevek, ki ga je to olje dobilo že pred mnogimi leti – Kralj oljnic. Olje je vsestransko uporabno tako v kuhinji kot v alternativne namene. Visoka vsebnost nasičenih in mononenasičenih maščobnih kislin mu dajeta odpornost na visoke temperature, zaradi česar ga lahko uporabljamo za pripravo vseh vrst jedi, zlasti v alternativnih oblikah prehrane- makrobiotske in bioprehrane. Priporočajo ga za pripravo vseh vrst hladnih jedi, za kuhanje, pečenje, dušenje in cvrtje. Odlično je tudi za jedi z žara in kot začimba v zaključni fazi priprave jedi. V kuhinji je izvrstno za solate, saj jim da značilno, enkratno aromo. Ne vsebuje holesterola, zaradi česar je nepogrešljivo sredstvo pri ohranjanju zdravja.

Po lastnostih je sezamovo olje izredno podobno oljčnemu olju. Je izredno stabilno zaradi naravnih antioksidantov, ki jih vsebuje (sezamol). Semena vsebujejo 55% olja. Olje se lahko pohvali z visoko vsebnostjo aminokislin, zlasti metionina in triptofana, ki sta pomembna za delovanje jeter, ledvic, izkoriščanje vitamina kompleksa. Vsebuje tudi veliko kalcija, kalija, fosforja, železa, vitamina B, E in je bogato z esencialnimi, nenasičenimi maščobnimi kislinami, voski in fosfati. Vsebuje naravna antioksidanta sezamol in sezamin, zaradi česar je olje bolj obstojno ter ima visoko koncetracijo omega 6 maščobnih kislin.

Uživanje sezamovega olja izboljša kri, pozitivno vpliva na bolezni vranice in prebavni trakt, saj deluje kot blago odvajalno sredstvo, preprečuje sivenje las, zmanjšuje pozabljivost, pripomore k zdravljenju kroničnega sinusitisa in zaradi vezave kalcija na beljakovine deluje pomirjevalno. Zaradi svojevrstnega balgodejnega vpliva na kožo ga Skandinavci uporabljajo za blaženje posledic luskavice, suhih ekcemov in varic. Primeren je za nego poškodovane, obolele kože (ekcemi, luskavica) ali pa nego problematične kože mladostnikov. Ker ima mehčalne učinke na kožo je primeren za nego trde kože na podplatih. Je tudi čudovito masažno olje, saj stimulira čvrstost sklepov in blaži revmatična obolenja. Z metodo žvrkljanja dobrodejno vpliva na vnete dlesni, odličen pa je tudi za lase, saj jih mehča, hrani, odganja uši, pripomore k manjšemu izpadanju in obnavlja podkožna tkiva. Služi tudi kot naravni zaščitni faktor pred UV žarki, pozimi preprečuje ozebline, poleti pa opekline. Ob redni uporabi na koži obraza in telesa se izpostavljenost UV žarkom zmanjša in s tem se upočasni tudi proces staranja. Ne varuje le pred škodljivimi žarki, temveč tudi pred dimom, smogom in onesnaženim zrakom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja